HRENGEITRU

3 praščića i kuće od drveta

Novosti
Foto

Sjećate li se priče o vuku i 3 nestašna praščića... Kako su gradili 3 kuće: od slame, drveta i cigala...i pakosni zločesti vuk je odpuhao kuće od slame i drveta i jadni isprepadani praščići nađoše sreću i spas tek u zidanoj kući...

Međutim, stvarnost nije baš takva

...sve više ljudi shvaća sve mane klasičnih zidanih kuća od opeke, blokova, Ytonga i svih ostalih “revolucionarnih” materijala i vraćaju se korijenima - iskonskom i tradicionalnom načinu gradnje kuća od prirodnih materijala... zemlje, slame ili drveta... jer, to je istinska  natura, priroda omotana oko nas, koja nas štiti od kiše, sunca, vjetra i hladnoće. To je miris i okus prirode, to je i poštivanje tradicije, mukotrpnog učenja i sticanja znanja naših predaka, koji su bez ikakovih inžinjerskih znanja gradili kuće koje i danas odolijevaju vremenu, svim izazovima kroz koje je civilizacija prolazila i dokazala da su ti tradicionalni materijali ipak najbolji i da smo ih se nepravedno odrekli. 

 

Danas, u vremenu svakodnevnih naprezanja, borbe za sticanjem kapitala, očuvanjem karijere i sve većoj ovisnosti o tehnološkim proizvodima, skoncentrirani u gradovima i sa zaboravom sela, prirode i šume... u mnogima se rađa ideja, svijest i potreba za zaokretom... vraćanju tradicionalnom načinu gradnje, upotrebi prirodnih, ekoloških materijala, odmak od zatrovanosti tehnologijom, elektronikom, od hladnih i negostoljubivih kocaka, bez osobnosti i individulnosti u kojima se ne osjećaju da su doma... Tradicionalni materijali to pružaju... Kuće od slame ili blata mogu biti raznolikih oblika, čak elipsaste, okrugle ili bez neke striktne forme...znači, otvaraju beskrajne mogućnosti za kreativnost, za slobodu realizacije ideja, za kreiranje prostora čak prema “šašavim” zamislima... Drvene kuće ipak ne daju toliku razinu slobode u oblikovanju, ali nude nešto više... estetiku drveta, naročito ako im se premazima ne promjeni prirodna boja i sakrije tekstura, miris četinarskog drveta (ako su napravljene od borovog, jelovog ili smrekovog drveta), nude toplinu na dodir kakvu niti jedan drugi materijal ne nudi... jedinstvenu mikro-klimu interijera, osjećaj mira, spokojstva i zadovoljstva... a to nema cijene, zar ne? 

Autor : Boris

Za više informacija o drvenim kućama - KONTAKT

 

 

 

Izvor: RealEstateCroatia.com
Bookmark and Share